Svatojánská noc, tradiční slavnost spojená s večerem z 23. na 24. června, nese s sebou vzduch plný magie. Tento mystický okamžik, zasvěcený svatému Janu Křtiteli, vytváří v srdcích lidí nejen na Valašsku kouzelnou atmosféru. Na horách a nad dědinami se večer rozhoří vatry a lidé se zde setkávají, zahrnutí do náruče plamenů. Planoucí ohně představují slunce, vrcholící v síle během letního slunovratu. Dříve se ohně přeskakovaly, zapalovala stará košťata, se kterými se pak kroužilo a vyhazovalo do vzduchu. Kolikrát dotyčný ogar vyhodil koště do vzduchu, aniž zhaslo, tolik let měl zůstat zdravý.

O Svatojánské noci naši předkové přesně o půlnoci nasbírali sedm druhů léčivých rostlin po třech kusech a zalili litrem připravené vařící vody. Pak nechali tento magický ozdravný nápoj deset minut louhovat.
Po té přecedili a čaj rozdělili rovným dílem mezi všechny členy rodiny a vypili jej na zdraví.

Kouzelný nápoj si můžete připravit i vy – je k tomu zapotřebí kopřiva, listy pampelišky, jitrocele, řebříčku, květy sedmikrásky, listy vlašského ořechu, listy břízy, jetele, přesličky a květ měsíčku.

Ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově si „Svatojánskou noc“ připomínáme komponovaným programem.

Autor: Ctimír Štrunc

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *