Vzpomínka na babičku z Miloňova💗/ Velké Karlovice. Babička si často vařila „kúsky ve mléku“.
Velká dobrota mého mládí!

Recept na přání: Nachystejte si několik brambor. Čerstvé brambory nastrouhejte na jemno a osolte.
Slijte přebytečnou vodu, přidejte jedno vajíčko, po té těsto zahustěte hrubou moukou nebo krupici.
Vše od oka, přiměřeně. Nesmí to být ani moc tuhé ani měkké.
Těsto naškubejte na malé kúsky, tzv. zátěrky.

Zátěrky (kúsky) dejte vařit do osolené vody a nezapomeňte lehce promíchávat. Po chvíli (2-3
minuty) zátěrky vyplavou na povrch a je hotovo. Kúsky stačí vylovit a dát na talíř…

Babička kúsky zalila chladným osoleným mlékem (já raději smetanou).

(Recept a fotografie nám poslala Lenka Plánková, děkujeme).

PS.: Podobných receptů je celá řada. Jiný recept zmiňuje, že se zátěrky / stěrky
rovnou vařily v osoleném mléce a místo brambor se používala polohrubá mouka, příp i vařené strouhané brambory.

Související příspěvky

4 komentáře

  1. Z FB Valašsko od paní Jaroslavy Jančíkové: Já z dětství znám zátěrky ve mléku. Moje mamka pocházela z Velkých Karlovic a když jsme tam přijeli, tak teta vařívala zátěrky, o mléko nebyla nouze, ve chlévě stála kráva Babuša, takže to byla dobrota. A ještě si vzpomínám, že malým děckám se vařila na šporáku papka, ale to už nevím co tam dávala, snad máslo a krupice. Možná někdo víte. Krásné vzpomínky. 🤗

  2. Z FB Valašsko od paní Andrea Andželina Šipulová: Tady u nás tomu říkáme ,,čír,, ale nezalevá sa studeným mlékem,ale s těsta sa ty nočky hažu do horkého skoro vařícího mléka a těsto je pouze z polohrubej múky a vody..

  3. Z FB Valašsko od paní Jany Krystyníkové: Naša babička temu říkala „házané koláčky (těsto ze surových zemňákú vařené ve vodě) a možu je úplně se vším: kyslá smetana, s vaječnicu a se špekem nebo s vaječnicu a klobásama nebo se zelím a slaninu aj na sladko sú výborné. Naproti temu stěrky v mléku (těsto z hl. múky a vody, vařené v mléku) ty sem nikdy nedostala přes krk, dycky sem to obečela. Prostě každý jak umí…

  4. Z FB Valašsko od paní Lidušky Vaňkové: Takové kousky uvařené a buď polété smetanou nebo vyškvařeným dobrým špekem strouhaným uzeným sýrem a kysanou smetanou…lahůdka
    …co zbude ( když zbude), tak nakrájet, posmažit na másle a na to vajíčko…také super…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *