Perníky Od srdce

Recept na perníkové těsto máme do “perníkářky“ Šárky Urbanové z Velké Lhoty. V domečku na horách ctí tradice, miluje půdu, přírodu, koně a soběstačnost. A PERNÍKY!

Recept na perníčky Od srdca

Těsto připravuju v robotu. Rozehřeju 0’5kg medu spolu s 200g másla.

Vyšlehám šest ideál domácích vajec s 200g mletého cukru a rozehřátou ještě teplou směsí medu a másla. Vyměním metlu šlehací za hnětací a přidám promíchanou směs z 500g pšeničné mouky chlebové, 500g žitné mouky chlebové, šesti lžiček perníkového koření a dvou lžiček sody.

Těsto je mazlavé…nechám ho odpočinou přes noc ideál při teplotě 10 – 20°C

Mouku přidám jen pokud se s těstem špatně pracuje. Záleží na velikosti vajec a kvalitě medu.

Peču při 180°C …u silnějších tvarů snížím trochu teplotu a peču déle.

Po upečení potírám celým rozšlehaným vajíčkem.

Perniky je možno jíst hned., nemusí se nechat odležet.

Ať se pečení vydaří a perníčky chutnají. Od srdca přeje
Šárka

Příběhy starých řemesel – Perníkové chaloupky
Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *