Recept na perníkové těsto máme do “perníkářky“ Šárky Urbanové z Velké Lhoty. V domečku na horách ctí tradice, miluje půdu, přírodu, koně a soběstačnost. A PERNÍKY!
Recept na perníčky Od srdca
Těsto připravuju v robotu. Rozehřeju 0’5kg medu spolu s 200g másla.
Vyšlehám šest ideál domácích vajec s 200g mletého cukru a rozehřátou ještě teplou směsí medu a másla. Vyměním metlu šlehací za hnětací a přidám promíchanou směs z 500g pšeničné mouky chlebové, 500g žitné mouky chlebové, šesti lžiček perníkového koření a dvou lžiček sody.
Těsto je mazlavé…nechám ho odpočinou přes noc ideál při teplotě 10 – 20°C
Mouku přidám jen pokud se s těstem špatně pracuje. Záleží na velikosti vajec a kvalitě medu.
Peču při 180°C …u silnějších tvarů snížím trochu teplotu a peču déle.
Po upečení potírám celým rozšlehaným vajíčkem.
Perniky je možno jíst hned., nemusí se nechat odležet.
Ať se pečení vydaří a perníčky chutnají. Od srdca přeje
Šárka