Malíř, kterému učarovalo Valašsko
Ač úspěšný redaktor a uznávaný malíř se v závěru 30. let spolu se svou chotí, spisovatelkou Marií Podešvovou a dcerami Dagmar a Evou stáhl do ústraní a trvale se usadil na Valašsku – na Soláni, odkud pocházela rodina jeho otce.

František Podešva, významný český akademický malíř, grafik, ilustrátor, hudební pedagog a redaktor, se narodil 2. července 1893 v Sokolnicích u Brna a zemřel 28. října 1979 ve Valašském Meziříčí. Studoval na pražské Akademii výtvarných umění, a během první světové války byl povolán do vojenské služby. Po válce dokončil studia a stal se státním stipendistou v Paříži u profesora Františka Kupky.

Podešva byl znám svými monumentálními díly a aktivně se účastnil výtvarných spolků a výstav. Po stěhování do Prahy redigoval časopisy a v roce 1938 se přestěhoval na Valašsko. Zde žil na „vrchu umělců“ Soláni a působil jako hudební pedagog. Jeho tvorba, začínající figurálním uměním a přecházející k krajinomalbě, odráží lásku k Valašsku, jeho lidem a přírodě.

František Podešva zemřel v roce 1979 ve věku 86 let ve Valašském Meziříčí a je pohřben na Valašském Slavíně v Rožnově pod Radhoštěm.

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *