Hutná valašská polévka z kyslého zelé sa prv snídávala, aby chlapi měli dost síly, dyž dřeli v rúbisku.
Taléř takej kyselice vydžál v břuchu až do svačiny. Takú zelnicu vaříme u nás:

Do vjetšího hrnca dájte vařiť zelé aji s nálevem a hrnkem vody. Však sa říkalo: „Zelé, živobytí celé“. Ve druhém hrncu, s osolenú vodú vařte na kostky nakráté zemáky, přidajte kmínu.

Do zelé strčte ešče neco bobkových listú, též pár kuliček nového kořéní. Až sú zemáky vječím dílem měkké, dájte včecko, aji s vodú do teho vjetšího hrnca.

Pak možete vypražit malé špirečky špeku, cibulu, též nakrátú klobásu (klobásy není nigdy dosť). V troše mléka nebo vody, dajte zašvrlať lyžku múky a vlejte do hrnca. Chvílu dobře míšajte a potem tam strčte
smaženú cibulu, klobasu, nebo kúsek uzeného nebo špeku, gdo má.

Nechte dovařiť štvrť hodiny, ešče česnek a majiránkové plevy naposled.
Jak máte uvařené, možete zpraviť polévku smetanú. Podla chuti pepřu a soli.
Kyselica je dobrá samotná, gdo sa mosí dosytiť, tož pohryzaj chlebu.

  • Recept:
  • 50 dkg kysaného zelí
  • 30 dkg brambor
  • 2 cibule
  • slanina a klobása, jak kdo chce
  • 3 bobkové listy
  • 5 kuliček pepře
  • hrstka drceného kmínu
  • hladká mouka
  • trochu mléka (nemusí být)
  • 2 vejce
  • sůl podle chuti
  • špetka mletého pepře
  • 200 g smetany ke šlehání
  • majoránka
  • 2 stroužky česneku

A jak kyselicu vaříte doma vy?

Za foto kyselice děkujeme paní Evě Růčkové Mertové

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *