Jaro je tu a s ním i naše závazky: Od zítřka budu jíst zdravě! Ale kup zdravou zeleninu v marketu…

Dnes si povíme o malé zelené krásce s neobvyklým jménem: Bršlice kozí noha. My jí doma říkali gerhák (kerhák) a dávali zejména králíkům. Tahle bylinka, chcete-li plevel, vyrůstá na jaře u každého plotu.

Pokud budete mít čas a zájem, nabízím SUPER ALTERNATIVNÍ AKCI. Koná se v Rožnově, so-ne 23.-24. března. V neděli se můžete těšit na zajímavé vyprávění “Dědka kořenáře“ bylináře, pana Břetislava Nového.

Vyzkoušejte svěží mladé lístky – rostlinka má aroma s nádechem anýzu a fenyklu. Můžete ji přidat do polévek, nebo do jarních salátů. Typ je jen na jaro, jak gerhák přeroste, bude chutný jen pro ty králíky!

V bylinkářství byla bršlice hojně využívána pro podporu trávení a prý má i ty léčivé antioxidanty. Tak proč ne. Je to zelené, roste na každém rohu a zadarmo a ještě můžu udělat něco pro své zdraví.

Až trochu „kozí nožka“ povyroste, udělám salát s jarní cibulkou a na jemno nasekanou bršlicí.
Lžíci olivového oleje, balzamikový ocet na chuť, sůl, pepř a je hotovo. Bude i foto.

2 komentáře

  1. FB Valašsko. Od Jaroslava Jančíková: My tomu říkáme kerhátek. A když to teď na jaře vyrůstá, sbírám a dávám si na jemno nakrájený s pažitkou a sedmikráskama do polívky. Sice manžel prská, ale nakonec si dá říct.

  2. FB Valašsko / Od Jana Vokounová: Babička tomu říkala kerhátí 😁 hrozný plevel. A já si to teď cpu do salátů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *