Valašsko je kraj krásný ale drsný

Dnes vám nabídnu jeden s mých oblíbených treků. Vychází z mé milované Horní Bečvy přes Čertův Mlýn a Skalíkovu louku, okruhem zpět na Horní Bečvu. Pohodová trasa měří zhruba 21 km a dle potřeby i obtížnosti se dá zkrátit i prodloužit.

Horní Bečva – Martiňák – Čertův Mlýn – Tanečnice – Pustevny – Socha Radegasta –  Skalíkova louka – Suchá – Grúň – Zavadilka – Horní Bečva

Na Martiňák 800 m n.m.

Trasu započneme v malebné obci Horní Bečva. Vycházíme přímo z centra u kostela po žluté TZ. Připravte se na táhlé devítikilometrové stoupání z nadmořské výšky zhruba 500 m n.m. až na 1200 m n.m. Pěkné výhledy na obec nás čekají již na lukách nad kostelem. Pomalu stoupáme, někde chodníčkem jinde asfaltkou, kráčíme mezi Kyčerou a Humencem, k osadě Lopůnka. To máme za sebou první 3 km a po zhruba po dalším kilometru vystoupáme na Martiňák. Dříve horskou usedlost, později s hospodou a nyní hotelem. Ten necháme bez povšimnutí, ale doporučuji se nechat zlákat na malé občerstvení do místní hospůdky Pod Starým Bukem, v levé části objektu.

Na Čertův Mlýn 1206 m n.m.

Plni sil se vydáváme dál po zelené TZ, čeká nás 5 km na Čertův Mlýn. Jdeme lesními cestami – tahle část je především o stoupání, které je v letních měsících zpříjemněno množstvím hafer / borůvek, které jsou na každém kroku. Vpravo krátce spatříme masív Smrku, jinak cesta vede převážně lesem, bez větších výhledu. V 1000 m n.m. už směřujeme kolem PR Klíny a pod vrcholem Čertova mlýna vcházíme do Národní přírodní rezervace. Zde v NPR Kněhyně – Čertův mlýn je ze zákona vstup mimo značené turistické trasy ZAKÁZÁN.

Čertův mlýn je pátá nejvyšší hora Moravskoslezských Beskyd, zalesněná převážně smrkovým lesem.  Mimo TZ jižně od vrcholové kóty, paralelně se směrem hřebenu se táhne více jak 100 metrů dlouhé terénní propadnutí. V jehož úbočí truní Čertův stůl unikátní blok kamenů připomínající tvarem prehistorický dolmem, jehož masivní deska váží 6,5 tuny. Bohužel je však mimo turistické značení!

Tanečnice 1084 m n.m.

Na dohled máme vrchol Tanečnice vzdálený zhruba 3 kilometry. Dovede nás tam červená turistická značka. Jakmile sejdeme po kamenném chodníku do sedla Tanečnice, 1005 m n.m., můžeme se rozhodnout zda na vrchol, nebo rovnou klidnou cestičkou přímo na Pustevny po zelené TZ. My si vybíráme vrchol Tanečnice po červené TZ. Váže se k ní pověst o čarodějnicích a jejich pohanských obřadech. Snad proto je vrcholová plošina pokryta kamennými mužíky, nebo čarodějníky…

Horské sedlo Pustevny 1018 m n. m.

Sestupujeme po červené turistické značce, souběžně se vyhlidkovou Stezkou Valaška mezi korunami stromů, k sedlu Pusteven, kde si můžeme dát občerstvení. Však už máme většinu stoupání za sebou a v nohou cca 12 km. Je tu hned několik restaurací. Pustevny jsou vyhledávané turisty především pro dřevěné Jurkovičovy stavby, postavené v lidovém stylu.

*Ti pohodlnější mohou výlet na Pustevnách zakončit a dále autobusem sjet do údolí Bečev.

Pozdravíme Radegasta

My však pokračujeme dál na západ po modré TZ přes vyhlídkový altán Cyrilka dalších 1,5 km. Šlapeme po nejznámější turistce v Beskydech – Z Pusteven na horu Radhošť. Na trase nás čeká, asi po 1.5 km, zastavení u sochy boha Radegasta. Pozdravíme, ale Radhošť v plánu nemáme, na rozcestí odbočíme směrem Skalíkova louka.

Skalíkova louka

Lesní pěšina nás zhruba po 1,5 kilometru dovede k turistické chatě. Dříve vyhlášená turistická chata na Skalíkově louce je však již dlouho uzavřená. Což, alespoň máme krásné výhledy na okolní kopce bez vysokohorské přirážky.

Na Zavadilku

Zelená značka nás bude provázet dalšího 1,5 kilometru až na Suchou. Na rozcestí Suchá odbočíme na modrou TZ, která směřuje na Grúň. To už máme za sebou 16 km a sestupujeme k obci Prostřední Bečva na rozcestí Zavadilka.

Zpátky na Horní…

Přestože Zavadilka prokoukla, nenecháme se zlákat a pustíme se proti proudu řeky Bečvy po cyklostezce “zmáknout“ poslední kilometry na Horní Bečvu. Celkem něco přes 21 km.

Cestičkou blíž – chodníčkem spíš: alternativa pro ty, co se neradi plahočí kolem hlavní cesty. Nabízím zpestření posledních kilometrů formou malého prodloužení trasy. Pohodová procházka vede přes areál Retaso směr Kývňačka a dále odbočkou Na Bobišku (zacházka asi 2 km).

Přeji úspěšnou cestu, plnou zážitků a krásných výhledů.
Fany

Autor: Fany Rusínová

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *