Datum konání:14. 4. 2024 pro veřejnost a15. 4. 2024 pro II. stupeň ZŠ (6. – 8. třída)
Místo konání: Kulturní centrum Vizovice
Přijďte s námi objevovat bohatství lidových řemesel a podpořit jejich zachování

Řemeslná historie na Valašsku

V prvním zastavení objevíte svět polozapomenutých řemesel.
Dříve v každé vesnici měl výheň kovář, který vykul z železa různé výrobky pro hospodářství, hrnčíř zase vytvářel z hlíny hrnky a mísy do kuchyně, tesař postavil dům, zpracovávala se vlna, len, dralo peří. Také vám připomeneme tradice na Valašsku, a třeba vás zaujme výroba dětských píšťalek z vrbových prutů, nebo košťat z březového proutí. Naučíte se tu zdobit velikonoční vajíčka a dozvíte se něco o historii vizovického pečiva a jeho výrobě.

Tradiční řemeslná výroba a praktická zóna

Další zastavení vás provede světem tradiční řemeslné výroby. Zde se malí i velcí návštěvníci dozvědí mnohé. Třeba o výrobě dřevěných hraček, kožených doplňků, obuvi. Nebude chybět ani šicí dílna s paní krejčovou. Za dohledu zkušených řemeslníků si budete moci sami výrobu vyzkoušet a ošahat.

Odborná stanoviště pro zdatné

Pro ty zdatnější „stavaře“ jsme připravili odborná stanoviště, kde si budou moci postavit dům, vybudovat základ schodiště, položit střechu a vyzkoušet si různá stavební řemesla.

„Podpora řemesel a zachování tradic jsou témata, kterým se dlouhodobě věnujeme. Jsme rádi, že můžeme být součástí této akce,“ svěřil se nám Pavel Elšík za MAS Vizovicko a Slušovicko.

Závěr s Petrou Benešovou, ředitelkou NF Řemeslo pomáhá

Na všech stanovištích bude přítomen odborný personál, včetně mistrů a zástupců odborných škol. Setkáte se s obory jako jsou obuvnictví, stavebnictví, kovářství a mnohými dalšími. Těšíme se na Vás.

Praktické informace:

Přihlášky : Školy spadající pod region MAS Vizovicko a Slušovicko obdrží bližší informace přímo od pracovníků MAS. Školy mimo tento region se mohou hlásit na info@remeslopomaha.cz nebo přes odpovědní formulář na www.remeslopomaha.cz.

Související příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *