Ten náš nám připravila Marcela Hrachovcová ze Zubří. To, že máte zájem o recept, by udělalo největší radost mé babičce Božence😪, která mě to s mojí milovanou maminečkou🥰 naučily. Pro mě úplně obyčejné kynuté těsto, jen tak od oka, jak říkávala babička. Nic nevážila, hořčičák a oko byly její váha.👍🙏 Tak se pokusím sepsat suroviny.

Koblížky: 5 žloutku, 1/2 hrnku cukru krupice , štamprle rumu, 1/2 kg hl. mouky, 1/2 hrnku oleje, kvásek (hrnek vlažného mléka, špetka soli, lžička cukru krupice, 2malé kostky kvasnic, tj. asi 8dkg).
Olej na smažení a mletý cukr + vanilkový cukr na obalení.

Postup: v míse vyšleháme žloutky s cukrem, rumem (nemusí být), přidáme prosetou hladkou mouku, uděláme důlek, do kterého lehce nalijeme kvásek. Vařechou vypracujeme vláčné těsto, jeli moc řídké, přidáme ještě trochu proseté mouky a přilijeme po troše oleje, tak aby se těsto nelepilo na stěny mísy. Vařechou je to sice pracné, ale v robotu mi přijde těsto zbytečné ubité. Přikryjeme utěrkou a dáme asi na hodinu kynout na teplé místečko.

Po vykynutí těsto si můžeme rozválet a vykrajovat kolečka, které plníme marmeládou, povidly, dle chuti. Mně se lépe pracuje, když vykrajují lžíci, poté naplníme povidly, pořádně stáhneme kraje, zatočíme, necháme ještě chvilku na stole či vále odpočinout. Po chvilce s nimi hurá do lehce rozpáleného oleje, smažíme po obou stranách do zlatova. Z oleje vytáhneme na papírový ubrousek lehce okapat. My máme rádi obalované v mletém cukru ovocném vanil. cukrem, někdo může jen pocukrovat.

Přeji všem hospodyňkám, ať se koblížky vydaří a chutnají. U nás dlouho nevydrží, hned se po nich zapráší a to mě moc těší. Hódně lidiček se mě ptá co s bílky co zbyly, tak ty hned zpracuji na bílkový chlebíček.

A jak to bylo s koblihami dříve?
Smažily se vždy poslední čtvrtek, kterému se říkalo „tučný čtvrtek“.
Toho dne se tyto sladké pochoutky staly symbolem a dárkem pro všechny veselé účastníky masopustu.
Prý během 14. století vzniklo pojmenování pro člověka, který koblížky smažil. Říkalo se mu „pekař kobližník“ nebo „pekařka kobližnice“.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *