Tahle kytička je pro tělo učiněný balzám. Využít se dají všechny její části. Už staří Řekové užívali šťávu z pampelišek jako prostředek proti pihám a žlutým skvrnám na kůži a arabští lékaři s její pomocí čistili krev. Listy pampelišky obsahují dvojnásobně více železa než špenát. Osobně používám pampeliškové květy jako základ pampeliškového vína. O tom až jindy. Dnes si dáme pampeliškový salát:

Léčivé saláty z pampelišek

Salát z pampelišek proti jarní únavě

Mladé listy pampelišek namočíme na půl hodiny do slané vody, vytáhne se z nich hořkost. Pak je natrháme, přidáme kolečka cibule, cukr (nebo med), sůl, pepř, vinný ocet a vodu. Můžeme přidat lžíci olivového oleje.

Pampeliškový salát pro diabetiky

Pro vysoký obsah inulinu se doporučuje pro diabetiky. Omyjeme 0,5 kg mladých pampeliškových listů, rozkrájíme a přelijeme zálivkou, připravenou ze šálku kysané smetany, pepře, soli a lžíce olivového oleje. Pokapeme citrónovou šťávou, necháme proležet a vychladit.

Pampeliškový salát na oleji s rybízem

Můžeme zkusit upravit i jinak: 1 utlučený hřebíček, 1,5 lžíce balzamického octa, 3 lžíce olivového oleje, hrst nebo dvě čerstvých kuliček červeného rybízu, hrubá sůl, čerstvě pomletý pepř, svazek očištěných pampeliškových listů, svazek nastříhané pažitky, česnek podle chuti. V misce našleháme ocet spolu s česnekem  a postupně přidáváme olej, až směs zhoustne. Přidáme a zašleháme polovinu rybízu. Pampeliškové listy osolíme, opepříme a zalijeme zálivkou. Na talíři posypeme pažitkou a zbytkem rybízu.

Vychytávka: Chceme-li obzvlášť křehký salát, přikryjeme pampeliškové listy před květem na dva tři dny květináčem, či bedýnkou. Zbělí a jsou šťavnaté a jemné.

Pampeliškový čaj k čištění jater a ledvin

Suroviny: Sušený kořen pampelišky / 250 ml vody

Postup:
Sušený kořen drobně nařezejte a dvě lžičky zalijte vodou. Nechte projít varem a poté cca 15 minut louhujte. Nakonec přeceďte čaj do čistého hrnečku.
Užití:
Čaj je doporučeno pít při zánětu ledvin, ledvinových kaméncích, onemocnění slezin a jater. Pomáhá také při zácpě a nechutenství.

O pampelišce se říká, že:

  • pomáhá odstranit ledvinové kameny
  • příznivě působí při léčbě zánětů močových cest
  • pozitivně ovlivňuje činnost jater a ledvin
  • pomáhá léčit chronické záněty jater
  • léčí onemocnění sleziny a ledvin
  • je vhodná pro diabetiky
  • má potopudné a močopudné účinky
  • ovlivňuje tvorbu a vylučování žluči
  • snižuje kyselost žaludku a pálení žáhy
  • pomáhá při zácpě
  • vyvolává menstruaci
  • pomáhá při dně a revmatismu
  • snižuje hladinu cukru v krvi
  • blahodárně působí na trávení a zvyšuje chuť k jídlu
  • odstraňuje lišeje, vyrážky a svrbění pokožky
  • účinně pomáhá při detoxikaci (vylučování toxických látek)
  • patří mezi přírodní antioxidanty

Pampeliškový hlávkový salát s mladou kopřivou:

Na začátku jsou pampeliškové listy šťavnaté, lahodné a jen lehce hořké, připomínají chuť hlávkového salátu. Hořkost se projeví, až když pampeliška začne kvést. Pro výrobu salátu jsou ideální listy ze středu růžice, které rostou nízko u země a jsou tak méně osluněny. Již mírným spařením listů se hořkost eliminuje, pak připomíná strukturou špenát, který navíc můžete vylepšit mladými výhonky kopřivy a bršlice.

A co se semínky? Poradíte?

1 komentář

  1. Z FB Valašsko, od Šárka Urbanová: Od zhora až po špičku kořínku…ano…super.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *