Hutná valašská polévka z kyslého zelé sa prv snídávala, aby chlapi měli dost síly, dyž dřeli v rúbisku.
Taléř takej kyselice vydžál v břuchu až do svačiny. Takú zelnicu vaříme u nás:
Do vjetšího hrnca dájte vařiť zelé aji s nálevem a hrnkem vody. Však sa říkalo: „Zelé, živobytí celé“. Ve druhém hrncu, s osolenú vodú vařte na kostky nakráté zemáky, přidajte kmínu.
Do zelé strčte ešče neco bobkových listú, též pár kuliček nového kořéní. Až sú zemáky vječím dílem měkké, dájte včecko, aji s vodú do teho vjetšího hrnca.
Pak možete vypražit malé špirečky špeku, cibulu, též nakrátú klobásu (klobásy není nigdy dosť). V troše mléka nebo vody, dajte zašvrlať lyžku múky a vlejte do hrnca. Chvílu dobře míšajte a potem tam strčte
smaženú cibulu, klobasu, nebo kúsek uzeného nebo špeku, gdo má.
Nechte dovařiť štvrť hodiny, ešče česnek a majiránkové plevy naposled.
Jak máte uvařené, možete zpraviť polévku smetanú. Podla chuti pepřu a soli.
Kyselica je dobrá samotná, gdo sa mosí dosytiť, tož pohryzaj chlebu.
- Recept:
- 50 dkg kysaného zelí
- 30 dkg brambor
- 2 cibule
- slanina a klobása, jak kdo chce
- 3 bobkové listy
- 5 kuliček pepře
- hrstka drceného kmínu
- hladká mouka
- trochu mléka (nemusí být)
- 2 vejce
- sůl podle chuti
- špetka mletého pepře
- 200 g smetany ke šlehání
- majoránka
- 2 stroužky česneku
A jak kyselicu vaříte doma vy?

Za foto kyselice děkujeme paní Evě Růčkové Mertové